EKLEKTIKA: Kombinacijom različitih stilova stvorite savršen dom

19/06/2020Objavio: Dineco

Potrebna vam je tematska inspiracija za dekorisanje kuće ili poslovnog prostora? Ili vas samo zanima koji su to stilovi u dizajnu najpopularniji i šta predstavljaju?

Objasnićemo nekoliko stilova u dizajnu enterijera koji su popularni u modernim domovima. U realnosti se oni često miješaju i dodaju im se razni elementi, ali ideja je da identifikujemo one osnovne i ključne aspekte koji čine svaki od ovih stilova.

Fokusiraćemo se na stilove koji su najprisutniji i koje klijenti najviše traže od dizajnera enterijera i arhitekti.

 

Modernizam sredine 20. vijeka 

Sredina 20. vijeka je proizvela neke od najikoničnijih komada u modernom dizajnu. Ovaj stil karakterišu rafinirane linije, minimalističke siluete i prirodni oblici. Modernizam sredine 20. vijeka usavršen je na kreativnim načinima korištenja novih materijala poput livene plastike, iverice i aluminijuma u industrijskom dizajnu. Ovi komadi namještaja su veoma prilagodljivi i mogu upotpuniti mnoštvo stilova u dizajnu.

Na fotografijama možete vidjeti kako izgleda ovaj stil primijenjen u enterijeru. Preporuka je, ipak, da miješate elemente različitih stilova, kako vam dom ne bi izgledao kao da je baš iz prošlog vijeka.

Industrijski

Ovaj izgled vuče nazad u industrijsku eru na kraju vijeka. Naglašava liberalnu upotrebu izloženog čelika sa istrošenim drvenim elementima, koji su često dopunjeni izloženom gredom na zidovima. Moderna varijanta obično uključuje akcentovane bakarne tonove. Što se tiče opšteg osjećaja, industrijski dekor najčešće djeluje rustično i zrelo.

Zanimljivo je istaći da industrijski dekor ima mnogo varijacija, od modernog rustično sa čistijim linijama do robusnog vintidž izgleda sa naglašenom ornamentikom. U zavisnosti od svog ukusa možete se opredijeliti za laganiji, šik izgled, ili mračniji, siroviji dizajn.

Nautički
Topao, opuštajući i pozitivan. Nautički stil (koji se često naziva i obalskim stilom) reflektuje duh kuća na plaži Nove Engleske. Ovaj stil karakteriše osnova u bijeloj ili boji pijeska, sa plavom kao primarnom istaknutom bojom.

Kada su materijali u pitanju, nautički dekor uključuje nezavršeno drvo u stolovima i stolicama, kombinovano sa šik platnenim presvlakama za sofe i fotelje u dnevnom boravku. Možete birati između raznih ukrasnih elemenata: školjkica u teglama, vesala, maketa jedrilica i drugog mornarskog oruđa.

Skandinavski

Ovo je izdanak modernističkog pokreta iz sredine 20. vijeka, koji je uveo popularni minimalistički izgled u polja enterijera i arhitekture koji traje do dan danas. Postoji niz varijanti ovog izgleda unutar samog skandinavskog dizajna.

Karakterišu ga nježne konture, razigrane boje kao akcenti, i balans obrađenih i organskih materijala. Skandinavski namještaj je jednostavan, savremen i funkcionalan. Većina skandinavskog dizajna koristi principe Bauhausa i odlikuje se tečnim linijama, fokusom na proporcije objekta i populistički doživljaj. Velika većina skandinavskih enterijera koristi bijele sa sivim tonovima kao temeljne boje.

Farmerski

Farmerski dekor predstavlja moderan pristup dizajnu enterijera inspirisanog kolibom. Uglavnom prelazan po svojoj prirodi sa umiješanim nekim tradicionalnim elementima, farmerska estetika treba da vas prenese u mašti u francusku Provansu. Nezaobilazno je da u prostor unesete i rasporedite poneki buket sušene lavande i drugi zeleniš u saksijama i žardinjerama.

Farmerski stil odlikuje i istrošeno drvo i presvučeno platno. Što se tiče boja, sličan je nautičkom dekoru sa većinom bijelim i bež bazičnim tonovima, i svetlijim akcentovanim bojama poput svijetle žute i tirkizne.

Urbano moderno

Urbani dizajn enterijera potiče od modernih dizajnerskih potkrovlja u velikim gradovima. Uzimajući signale iz svog kosmopolitskog okruženja, urbani modernizam je postao fuzija raznih suprotstavljenih i komplementarnih osobina. Minimalistički moderan, glamurozan šik, etničko nasljeđe, i eksperimentalni dizajn se sudaraju u izrazitom okruženju 21. vijeka.

Veći namještaj (sofe, kreveti, itd.) teži da bude ravnomjerno elegantan i skroman. Slobodno se opredijelite za neki inovativni moderan dizajn namještaja. Dekoracije poput jastuka, ogledala i stočića, u urbanom dekoru često zahtijeva umjetnički i kreativan izraz – dodajte malo elegantnih geometrijskih figura ili vintidž predmeta sa tradicionalnim ornamentima.

Šabi šik

Šabi šik dekor naglašava vintidž elemente kako bi rekreirao izgled buvljaka. Namještaj karakteriše njegov ostarjeli izgled, sa istrošenom drvenom kompozicijom prekrivenom pjeskovitom bojom mlijeka, kako bi se naglasio izgled iznošenosti i pohabanosti.

Dekorativni akcenti bi trebalo da budu meki i bogati, često sa dramatičnim doživljajem, kako bi se sveukupni dizajn približio savremenim standardima. Iako su standardne boje šabi šika pješčano bijela, oker i pastelne nijanse, slobodno možete uvesti i neke žive boje da malo razdrmate prostor.

Izvor: blog.froy.com

Dizajniramo i izrađujemoNamještaj
po vašoj želji i mjeri

Nudimo širok spektar kuhinja, američkih plakara, spavaćih soba, dječijih soba, kancelarijskog namještaja, polica, stolica, enterijera hotela i ugostiteljskih objekata...

Pogledajte unaprijed izgled vašeg prostora, i odlučite se preko 3D prikaza za određeni dizajn i dezen iz naše ponude.
https://www.dinecogroup.com/wp-content/uploads/2018/06/futer-logo.png
Adresa
Uprava i proizvodnja: Melentija Perovića, Lučin do b.b.
Projektovanje namještaja: Melentija Perovića, Lučin do b.b.
Obrada kamena: Melentija Perovića, Lučin do b.b.
89 101, Trebinje, Republika Srpska, BiH
Telefon/Faks
Centrala: + 387 59 270 530
Faks: + 387 59 270 531
Elektronska pošta
Uprava: dineco.co.ba@gmail.com
Prodaja i marketing: info@dinecogroup.com
Računovodstvo: racunovodstvo@dinecogroup.com
Obrada kamena: dinecokamen@gmail.com